torsdag 5 april 2012

Bidrag till Net-On-Nets grilltävling 2012


"Grillkungens" enkla, generösa grillade kyckling.


1-2 stor färsk gårdskyckling, gärna majskyckling.

Marinad - Kryddor, olivolja, vinäger

Sallad efter säsong


Blanda ihop dina favoritkryddor (gärna mortlade färska) med olivolja (var generös), krossad vitlök och en skvätt vinäger (eller kanske whisky eller sherry)

Experimentera och blanda också gärna med lite mer udda torra kryddor som thaicurry, chilliflingor, korma, sumak samt sambal oelek, ketjap beteng, flytande honung, salt och nymalen peppar. (Allt finns t.e.x. på Willys).

Kasta allt vad kryddmått, matsked o.s.v. heter - Smaka dig fram till en välsmakande marinad. I mitt tycke skall den vara stark & något söt.

Marinera den rumstemererade kycklingen i en perfekt passande fryspåse (inte för stor). Var generös med marinad, men spara också till senare pensling inför grillning.
Kycklingen bör marineras i kylen och minst 4 timmar men det är helt ok också över natten. Vänd kycklingpåsen så ofta som möjligt.

Blötlägg en knapp handfull mesquite (enkvistar, bokspån) i någon timme. Ta ytterligare en torr, knapp handfull, mesquite och lägga allt i ungsfolie. Stick några hål med en knivsudd. Detta kommer ge en härlig lätt röksmak, men kan förstås uteslutas.

Förbered klotgrillen med en blanding av grillkol och briketter (var generös). Tänd och efter ca: 20 min dela upp kolen på var sida om en tjock aluminiumform (t.e.x. Weber). Lägg på paketet med mesquite, grillgaller och den nypenslade kycklingen. Denna skall alltså grillas på indirekt värme. Använd gärna en ungstermometer, med sladd, om du är ovan grillare. Justera grillen till lagom värme underifrån och på med klotlocket. Det skall ryka ordentligt ! För varmt och för länge ger en trist torr kyckling.

Grilltiden är väldigt individuell, men räkna med bortåt minst en timme. Kolla termometern men undvik att ta av locket. Sätt dig i utestolen känn den underbara doften och skär ihop salladen. Tänk på att ev. överbliven kyckling blir fantastisk i morgondagens kycklingsallad.

Experimentera för att hitta just favoriten för dig och de dina. Övning ger färdighet och det är faktiskt svårt att misslyckas - om man inte stressar. Kärlek är en viktigaste kryddan i all matlagning.

Epitetet "grillkungen" fick jag för över 20 år sedan av mina söner och numera även av deras familjer. Allt är så enkelt om man har BRA råvaror. Förresten grillar jag året om och alltid enligt Kajsa Varg-principen "Man tager vad man haver".

Lycka till !!